Lochem is aantrekkelijk en groen
Toekomstbeeld 2040:
Het waardevolle groen in ons buitengebied en in de kernen is in balans. Het openbaar groen, de bospercelen, de landschapselementen, het agrarisch cultuur landschap, de laanbomen en de zandwegen zijn behouden en versterkt. Dit komt door de gezamenlijke inspanning van gemeente en inwoners, ondernemers en organisaties. Mensen in de gemeente Lochem voelen zich verbonden met hun aantrekkelijke en groene leefomgeving en spannen zich in om dit te behouden. De historische landgoederen zijn behouden en verduurzaamd, mede dankzij nieuwe economische dragers.
Doordat er meer aandacht wordt gegeven aan versterking van natuur en landschap bij ruimtelijke ontwikkelingen en een duurzaam systeem voor ecosysteemdiensten is ontwikkeld, is ons landschap verrijkt en is de natuurwaarde en biodiversiteit van het agrarisch gebied versterkt. Natuurgebieden zijn hierdoor meer met elkaar verbonden. Het buitengebied is goed toegankelijk voor wandelaars en fietsers. De fysieke leefomgeving is verbeterd voor zowel mens, plant en dier.
Zo gaan we dit bereiken:
Behoud en versterking van het gevarieerde landschap
We willen ons agrarisch cultuurlandschap waar we trots op zijn behouden en beschermen. De kwaliteiten en kenmerken van het landschap vormen het uitgangspunt bij ons handelen. We laten ons leiden en inspireren door de natuurlijke omstandigheden van bodem, water en natuur. Bij ruimtelijke ontwikkelingen geven we hier invulling aan. Bij het realiseren van opgaven en bij ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied of grenzend aan het buitengebied zetten we in op behoud en versterking van de landschappelijke en/of cultuurhistorische waarden door hieraan voorwaarden te verbinden. Bij versterking van het landschap liggen kansen om mogelijkheden voor recreatieve ommetjes te verbeteren. Zandwegen behoren bij het Lochemse landschap en zijn van belang vanuit cultuurhistorisch oogpunt, voor natuur en zijn aantrekkelijk voor recreatief gebruik. We zetten in op behoud van het netwerk aan onverharde en halfverharde wegen.
Beschermen, versterken en verbinden van natuurgebieden
We beschermen onze bestaande bos- en natuurgebieden. De basis hiervoor ligt ook verankerd in het Gelders Natuur Netwerk (GNN) en Groene Ontwikkelingszone (GO) zoals opgenomen in de provinciale omgevingsvisie en bijbehorende verordening. Het gaat om een uitgebreid netwerk aan bos- en heidevelden, landgoederen, beken en agrarische gronden.
We leveren samen met bijvoorbeeld natuur beherende organisaties, landgoedeigenaren, en gebruikers (zoals burgers met grond in het buitengebied, natuurinclusieve boeren, etc.) een zo groot mogelijke bijdrage aan het beschermen, verbeteren en verbinden van deze gebieden. Dit zijn de groene gebieden op de visiekaart verbonden door de groene pijlen. Deze gebieden zijn op de visiekaart aangeduid als “Natuur en landschap- in balans met recreatie en landbouw”. In en nabij kwetsbare natuurgebieden zijn we terughoudend met het toevoegen van nieuwe verstorende functies.
We verbeteren de biodiversiteit
Het is onze verantwoordelijkheid goed te zorgen voor de dieren en planten in onze gemeente. Die verantwoordelijkheid willen we ook nemen, samen met de inwoners en organisaties in onze gemeente. Enerzijds vanwege het belang van de soorten zelf, maar tegelijk ook omdat we de dieren en planten nodig hebben. Ze zijn deel van het landschap in onze gemeente en daarmee verbonden met onze identiteit. Ook is het behoud van de biodiversiteit onmisbaar voor de manier waarop wij leven en ons welzijn.. Biodiversiteit en gezonde ecosystemen vormen de basis voor de gezondheid van onze inwoners en de dieren in onze gemeente. Voor voedselzekerheid, kwaliteit van leven en economie. Verbetering van de biodiversiteit is van belang voor zowel natuur als landbouw. Herstel van biodiversiteit vraagt om verbetering van de kwaliteit van leefgebieden en om het versterken van de samenhang tussen die gebieden. Niet alleen in en tussen natuurgebieden, maar ook in het agrarisch gebied, in wateren en in de kernen zetten we in op versterking van de biodiversiteit. We sluiten daarbij aan op Gelders Natuur Netwerk (GNN) en Natura2000 gebieden. Daarnaast geven we prioriteit aan gebieden die volgens de “Basiskwaliteit landschap en biodiversiteit” extra aandacht verdienen. De iconen voor versterking van landschap en/ of biodiversiteit zoals opgenomen op de visiekaart zijn hierop afgestemd.
We behouden onze cultuurhistorische kwaliteiten
Ook in 2040 genieten we volop van ons culturele erfgoed. Ook van het gebouwde cultureel erfgoed zoals de vele monumenten. Dit zijn de pareltjes in onze bebouwde omgeving. We willen de verschillende cultuurhistorische kwaliteiten behouden en versterken. We versterken onze positionering als erfgoedgemeente met een buitengewone dichtheid van landgoederen en buitenplaatsen. We willen dat de huidige generatie maar ook toekomstige generaties de cultuurhistorische kwaliteiten blijven herkennen als deel van de identiteit van de plek waar zij wonen. Daarvoor moeten we deze waarden koesteren, behouden en versterken. Dit kan bijvoorbeeld door hergebruik en herbestemming van waardevol erfgoed, historische bouwwerken een gepaste nieuwe functie te geven waarbij respect voor het erfgoed centraal staat. We ondersteunen de instandhouding van historische landgoederen door hen ruimte te bieden voor nieuwe manieren om inkomsten te verwerven. Dit onder de voorwaarde dat zij een bijdrage leveren aan onze ambities ten aanzien van landschap, natuur, recreatie en toerisme zonder dat de cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwaarden worden aangetast. Erfgoed is een vast onderdeel bij ruimtelijke opgaven. We behouden en versterken de kenmerken van de historische landschapstypen zodat deze herkenbaar blijven of weer worden. We beschermen aardkundige en archeologische waarden. Het uitgangspunt voor onze archeologische erfgoedwaarden is behoud in de bodem.
We zetten in op behoud en versterking van ons groen
We zetten in op behoud en versterking van het (waardevolle) groen (openbaar groen, bospercelen, landschapselementen, agrarisch cultuurlandschap en laanbomen) in zowel het buitengebied als in de kernen. We zetten ons duurzaam beheer van laanbomen voort. We bieden ruimte aan nieuwe bossen, zodat de landschappelijke structuur kan worden versterkt.
We zorgen voor duidelijke entrees bij het binnenrijden van onze gemeente
Bij de Nettelhorsterweg zorgt kunst voor een herkenbare entree. Ook op andere plekken zorgen we voor een betere herkenbaarheid. Groene buffers zetten we in bij overgangen naar het stedelijk gebied van Zutphen en Deventer. Bij Epse zien we kansen om de leefbaarheid van het dorp te versterken in samenhang met een herkenbare entree, de aansluiting op de N348, de groene buffer tussen Epse en Deventer en de woningbouwopgave. Bij Eefde zorgen we voor een groene buffer richting het bedrijventerrein van Zutphen.