Samenhang met ander gemeentelijk beleid
De Omgevingswet gaat uit van een dynamisch systeem van plannen maken. Geen vastomlijnde plannen meer met een vaste doorlooptijd zoals we gewend waren, maar denken in een beleidscyclus (pdf, 80 KB) . Deze cyclus zorgt ervoor dat we steeds aansluiten bij de wensen en uitdagingen van dat moment.
De omgevingsvisie geeft sturing en richting aan alle plannen, beleidsontwikkeling en projecten op het gebied van de fysieke leefomgeving. Uitvoering kan plaats vinden in omgevingsplannen, programma’s, sectoraal beleid, gebiedsgerichte visies en/of projecten. De keuze voor een programma, plan en/of project is afhankelijk van de opgaven en kansen van een deelgebied en de wijze waarop de gemeente wil sturen op het bereiken van de opgaven. Na uitvoering volgt monitoring, evaluatie en zo nodig aanpassing van de omgevingsvisie. Ook de actualiteit kan aanleiding zijn om de omgevingsvisie aan te passen. Op deze wijze komt de logische cyclus van beleidsontwikkeling, beleidsdoorwerking, uitvoering en terugkoppeling rond.
Bestaand gemeentelijk beleid en de omgevingsvisie
De huidige structuurvisie (als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, van de Wet ruimtelijke ordening), blijft gelden totdat deze omgevingsvisie van kracht is. Dan vervalt de structuurvisie.
Van kracht blijft het Gemeentelijk Rioleringsplan en Mobiliteitsplan
Het Mobiliteitsplan3 blijft ook na vaststelling van deze omgevingsvisie4 van kracht. Op 4 juli 2022 stelde de gemeenteraad van Lochem ons mobiliteitsplan vast.
Het Gemeentelijke Rioleringsplan 2021-2025 blijft van kracht, ook na vaststelling van deze omgevingsvisie. Op 22 maart 2021 is het ‘Gemeentelijk Rioleringsplan 2021-2025” (GRP) door de raad vastgesteld. Dit GRP beschrijft hoe we in de jaren 2021-2025 invulling geven aan de wettelijke gemeentelijke watertaken. In deze waterketen werken we nauw samen met het Waterschap Rijn en IJssel. Deze nota’s zijn thematische deeluitwerkingen van deze omgevingsvisie. Onze omgevingsvisie fungeert als een kapstok voor die plannen.