De kwaliteiten van Lochem

De verschillende landschappen, onze rijke historie, de culturele bijzonderheden, unieke ondernemers, de gastvrijheid en het ‘zorgen voor elkaar’ maken onze identiteit. We zijn trots op deze kwaliteiten van Lochem zoals die nu zijn. Deze willen we graag behouden. Het is daarom goed om eerst vast te stellen wat die te behouden of te versterken kwaliteiten zijn.

Deze kwaliteiten vormen de eerste voorwaarde binnen de omgevingsvisie wanneer we als gemeente zelf plannen maken voor onze gemeente, of als iemand een initiatief heeft. De vraag die daarbij hoort is: “Draagt het initiatief bij aan het behouden of versterken van de huidige kwaliteiten?”. Het vormt onze basis én het vertrekpunt voor nieuwe plannen en initiatieven.

Stad, dorpen en buurtschappen met eigen karakteristiek

Lochem is een aantrekkelijke, landelijke en groene gemeente. Het is hier goed wonen, werken en recreëren. De stad Lochem met het historisch centrum kent een gezellige markt met de St. Gudulakerk en vele terrasjes. Er is een divers winkel aanbod, met relatief veel zelfstandige winkels. Of zoals de bewoners zelf aangeven: “een stad die dorps aanvoelt”. Naast de stad Lochem kent de gemeente 7 dorpen, met ieder hun eigen kenmerken en kwaliteiten: Almen, Barchem, Eefde, Epse, Gorssel, Harfsen en Laren. De buurtschappen Exel, Joppe, Kring van Dorth, Nettelhorst en Zwiep zijn kleine en veelal hechte gemeenschappen verweven met het landelijk gebied.

Sociaal verbonden

De identiteit van onze gemeente is verbonden met het kenmerkende Naoberschap. Hoewel niet iedere inwoner zich verbonden voelt met Lochem als gemeente, is er wel een gevoel van betrokkenheid bij stad, dorp of buurt. We zijn betrokken bij elkaar en kijken naar elkaar om. Daar zijn we trots op. Er wordt veel georganiseerd, denk aan de vele diverse evenementen en de verenigingen draaien op betrokken vrijwilligers. Hierdoor is er een uiteenlopend aanbod van cultuur, welzijn en sport.

Aantrekkelijk landschap en bijzondere natuur

Ons landschap is aantrekkelijk en afwisselend en heeft een rijke cultuurhistorische geschiedenis. Het is aantrekkelijk vanwege bossen, de vele landgoederen en het agrarisch cultuurlandschap. Dit landschap met bos, laanbeplantingen, houtsingels, onregelmatige verkaveling en reliëf wordt afgewisseld met meer open agrarische gronden in de jonge heide- en broekontginningen, de grotere enken (hoger gelegen agrarische gronden) en de vele grotere en kleinere beken. De Berkel is het meest zichtbaar en slingert door onze gemeente.

In het westen bepaalt het rivierenlandschap van de IJssel het beeld. De hoogteverschillen in het landschap zijn opvallend. De Lochemse Berg is een stuwwal uit de ijstijd en een duidelijk zichtbare verhoging in het landschap en biedt zichtlijnen naar de lager gelegen delen. Verder is er veel reliëf in de vorm kleine en grote enken (in de loop van eeuwen opgehoogde landbouwgronden), dekzandruggen en -welvingen (ontstaan in de ijstijd) en rivierduinen. In ons landelijk gebied zijn agrarische, landschappelijke, recreatieve en woonfuncties nauw met elkaar verweven. Onze gemeente kent verschillende bijzondere natuurgebieden. De uiterwaarden van de IJssel en het Stelkampsveld herbergen hoge op Europees niveau belangrijke natuurwaarden en zijn daarom beide aangewezen als Natura 2000 gebied.

Sterke agrarische sector

Lochem is bij uitstek een agrarische gemeente. Ongeveer 70% van het Lochemse grondgebied is in agrarisch gebruik. Lochem beschikt over goede landbouwgronden en een rijke ervaring in de voedselproductie. Ook herbergt Lochem een aantal grote en kleine bedrijven die direct of indirect verbonden zijn aan de agrarische sector. Dit is van grote betekenis voor de lokale en regionale economie. Kenmerkend zijn de familiebedrijven, die al generaties lang van generatie op generatie worden doorgegeven. De grondgebonden melkveehouderij is in Lochem sterk vertegenwoordigd.

Goed ontwikkelde recreatieve sector

Recreatie en toerisme zijn vanouds belangrijke economische pijlers in Lochem. Samen met Valkenburg stond Lochem aan de wieg van de vrijetijdseconomie in Nederland met de eerste (voorlopers van de) VVV van het land. Het mooie en afwisselende landschap met de vele landgoederen heeft een grote recreatieve aantrekkingskracht tot ver buiten de gemeentegrens.

Een uitgebreid netwerk van onverharde en verharde (wandel-, fiets-, ruiter- en mountainbike-) paden maakt het prettig om te recreëren. Verspreid over de gemeente is veel horeca en zijn veel verblijfsaccommodaties, waaronder campings, B&B’s en hotels te vinden. Dit in combinatie met de knusse stad Lochem met historische binnenstad, de schouwburg, het openluchttheater, gezellige kernen, de vele verschillende festivals en evenementen en bijzondere musea zoals Museum MORE in Gorssel en Museum STAAL in Almen, maken Lochem aantrekkelijk.

Veelzijdigheid aan bedrijven

De gemeente heeft een veelzijdig aanbod aan type bedrijven dat veel werkgelegenheid met zich meebrengt, zoals de maakindustrie en de gezondheidszorg.

Het in de dertiger jaren van de 20e eeuw gegraven Twentekanaal is een belangrijke reden geweest voor de vestiging van grote industrieën aan de kanaaloevers, die werkgelegenheid bieden binnen de gemeente en in de regio. Het Twentekanaal, met ca. 20.000 vrachtvaartschepen en ca.1.500 pleziervaartschepen die jaarlijks de sluis bij Eefde passeren, heeft een grote economische en toeristische waarde voor onze gemeente. Dit is een markant kanaal en maakt onderdeel uit van de North Sea-Baltic Corridor. De industriële haven in Lochem maakt onderdeel uit van Havenbedrijf Twente.