College en raad hebben uitgesproken dat zij asielzoekers willen opvangen in de gemeente Lochem. De afgelopen maanden zijn er verschillende mogelijkheden bestudeerd. In totaal zijn 37 locaties onderzocht. Alles afwegende, heeft het de voorkeur van om asielzoekers op te vangen op 1 locatie, Ampsenseweg 10 in Lochem. Het college vraagt hierover advies aan de gemeenteraad.

Een besluit uitstellen waar de opvang komt, is niet langer mogelijk. De Spreidingswet schrijft voor dat de gemeente Lochem 211 asielzoekers moet opvangen, waaronder 18 asielzoekers onder de 18 jaar. De opvang moet op 1 juli 2025 in bedrijf zijn. Daarnaast is het de wens van het college om alle 65 jonge asielzoekers die hier al zijn, een plek te blijven bieden. Dit geeft houvast qua school en sociaal leven.

Het locatieonderzoek

In de Spreidingswet staat dat het college besluit over (een) locatie(s). In juni 2024 gaf het college opdracht om locaties in beeld te brengen. En om de haalbaarheid te onderzoeken. Dit gebeurde volgens het afwegingskader in de visie ‘Een thuis voor nieuwkomers in de gemeente Lochem’. Hierin staan stappen en criteria om tot een keuze voor (een) locatie(s) te komen.

Hoe, waar en wat is haalbaar?

De visie beschrijft 3 scenario’s voor opvang: 1: opvang spreiden over verschillende kernen, 2: opvang op verschillende locaties in één kern of 3: alle asielzoekers opvangen op 1 locatie. In de visie staat een afwegingskader. Fase 1 en 2 zijn doorlopen. Fase 1 is het in beeld brengen van mogelijke locaties. Er zijn 37 locaties bekeken. Hiervan zijn in fase 2 elf locaties onderzocht op haalbaarheid. Van deze 11 kwamen voor het college 6 locaties in aanmerking om door te gaan naar fase 3. Het college heeft alles afwegende, de voorkeur voor locatie Ampsenseweg (binnen scenario 3: opvang op 1 locatie). Uitgebreidere informatie komt beschikbaar op www.lochem.nl/opvang-en-huisvesting-nieuwkomers.

Impact

De Ampsenseweg kwam eerder dit jaar in beeld en ligt nu opnieuw voor. Het college begrijpt goed, dat nu het een voorkeur heeft uitgesproken, dit opnieuw veel losmaakt in de buurt. Het college informeerde de buurt met een brief en blijft graag in overleg.

De Ampsenseweg heeft naar de mening van het college de beste mogelijkheden. Enkele redenen zijn:

  • Begeleiding, toezicht, gezondheidszorg en onderwijs kunnen efficiënter geregeld worden voor asielzoekers op één opvanglocatie.
  • Gezien de maatschappelijke urgentie, biedt opvang op 1 locatie de beste mogelijkheid om deze uiterlijk 1 juli 2025 in bedrijf te hebben. De bestemming is maatschappelijk en bebouwing is aanwezig.
  • Het opvangen van asielzoekers op één locatie in of nabij een grotere kern heeft de voorkeur. Hier zijn voorzieningen, zoals winkels, (sport)verenigingen en publiek vervoer aanwezig. Dit bevordert integratie en deelname aan de samenleving.
  • Er zijn voor gemeentes geen subsidies beschikbaar voor de realisatie van opvanglocaties voor asielzoekers.

Het college vraagt de raad om advies

Het college vraagt de raad om advies uit te brengen tijdens de Politieke Avond op 9 september. Op 10 september besluit het college waar de gemeente Lochem asielzoekers gaat opvangen. De vraag aan de gemeenteraad is: “Welk advies geeft u ons ten aanzien van het voorkeursscenario om asielzoekers op te vangen op één locatie, de Ampsenseweg 10 in Lochem, voor de taakstelling van de Spreidingswet?”.

De raadsagenda is te vinden op www.lochem.nl/politiekeavond. De raad zal op 9 september spreken over de locatie(s). De bijeenkomst is openbaar. Omdat het een adviserende tafel betreft is inspreken niet mogelijk. Ook de visie ‘Een thuis voor nieuwkomers in de gemeente Lochem’ wordt 9 september besproken.

Hoe verder?

Is de keuze voor (een) locatie(s) gemaakt, dan volgt fase 3 uit de visie. Het maken van een plan van aanpak voor realisatie. Daarbij hoort ook dat we als gemeente actief het gesprek voeren met omwonenden en betrokkenen. Het college wil oog houden voor alle belangen, wat ook tot uitdrukking zal komen in een bestuursovereenkomst.

Meer informatie

 

Deel dit artikel