Digitale buurtpreventie via een chat-app

Steeds meer mensen in onze gemeente maken gebruik van een chat-appgroep (bijv. Signal, Whatsapp of Telegram) om hun buurt of wijk veiliger te maken. We noemen het digitale buurtpreventie. Welke app je gebruikt is een vrije keuze. Buurtbewoners kunnen via zo’n groep met elkaar een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie. Op deze manier zijn buurtbewoners de extra ogen en oren in een wijk en houden zij samen met de politie de buurt veilig(er).

Wat is digitale buurtpreventie?

Met digitale buurtpreventie kunnen buurtbewoners met een smartphone elkaar via chat-apps direct informeren over verdachte situaties, inbraak en onraad. Doordat zij met elkaar zijn verbonden, kunnen zij een groot gebied in de gaten houden, ook het buitengebied. Dit maakt de buurt meteen een stuk minder interessant voor inbrekers.

Hoe werkt het?

Een digitale buurtpreventiegroep, is een groep in een chat-app naar keuze, met één of meer beheerders.

Buurtbewoners die lid zijn van deze groep, kunnen elkaar snel op de hoogte brengen van alarmerende situaties zoals een inbraak, vernielingen of een of meerdere verdachte personen in de buurt. Buren zijn de beste vorm van veiligheid. Het is voor hen belangrijk om te weten wat er in de buurt speelt. Op deze manier kunnen buren gemakkelijk hun buurt veilig maken en houden. Bij een alarmerende situatie bel je altijd eerst het alarmnummer 112 en informeer je daarna de leden via de digitale buurtpreventiegroep.

Doe je mee?

Doe je mee om je woon- en leefomgeving veiliger te maken? Wanneer je taken overneemt van een eerdere beheerder of je een nieuwe groep start, laat het dan ook de gemeente even weten. Stuur een e-mail naar Robin Meenink via r.meenink@lochem.nl.