‘Goed voorbereid zijn, heb je zelf in de hand.’
Niet voor niets is dit het motto van de 'Denk vooruit'-campagne van de Nederlandse overheid. De kans dat er in uw buurt een grote ramp of crisis uitbreekt is klein. Maar toch kan overal in Nederland een noodsituatie ontstaan. Dan is goed om te weten wat u in dan het beste kunt doen. Bezoek de website www.denkvooruit.nl voor uitgebreide informatie.
Wat moet u doen?
Doet zich een ramp of zwaar ongeval voor, dan krijgt u een waarschuwing. Het kan zijn dat er geluidswagens rondrijden die u vertellen wat u moet doen. Maar u kunt ook gewaarschuwd worden door middel van de sirene. Als de sirene gaat, blijf dan zo rustig mogelijk en handel als volgt:
1. Ga direct naar binnen
- Ga zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen.
- Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid om te schuilen.
- Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken.
2. Sluit ramen en deuren
- Sluit onmiddellijk alle deuren en ramen. Schakel ook eventuele ventilatiesystemen uit.
3. Zet de radio of tv aan
- Luister naar de rampenzender. Op deze zender krijgt u informatie en instructies van de overheid. Voor onze gemeente is dit Omroep Gelderland. Bij een nationale ramp stemt u de televisie af op Nederland 1 of de radio op Radio 1.
- Kijk op crisis.nl. Tijdens een noodsituatie vindt u hier alle informatie over de ramp.
4. Als u huis en omgeving moet verlaten
- Sluit gas, water en licht af.
- Neem alleen de hoognodige zaken mee.
- Sluit uw woning af en controleer of uw buren weten dat er een evacuatie plaatsvindt.
- Blijf bij een grote brand laag bij de grond en verlaat het gebouw zo snel mogelijk. Lukt dit niet? Ga dan voor een raam staan waar de brandweer u kan zien.
5. Vervoer
- Neem zoveel mogelijk anderen mee.
- Luister naar de verkeersinformatie via de radio.
- Volg de route die de politie aangeeft.
Sirenetest
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden de sirenes landelijk luid getest. Hoort u op de eerste maandag van de maand de sirene, dan weet u: dit is een test, ik hoef niets te doen.
Rampinstructies
Als iedereen goed voorbereid is op rampen, kunnen de gevolgen ervan beperkt blijven. Op deze handige instructiekaart noodgevallen vertellen de instructies u precies wat u moet doen bij elke ramp. Print de rampeninstructies uit en bewaar deze bij uw noodpakket. Deze kaart vindt u ook in de Gemeentegids.
Tip: schrijft u de adressen van de dichtstbijzijnde politie- en brandweerpost op de uitdraai.