Hoe kiest een inbreker z’n doelwit? Inbrekers willen niet gezien worden. Een van de belangrijkste factoren bij de beslissing om bij een huis in te breken, is dan ook of het er bewoond uitziet. Zorg dus dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Dit doet u bijvoorbeeld door ’s avonds een lichtje aan te laten met behulp van een tijdschakelaar. Gaat u deze zomer op vakantie of gaat u om een andere reden langer weg? Zet een auto op de oprit en vraag een bekende om regelmatig post op te ruimen en het gras te maaien. Spreek bij een langere afwezigheid ook met uw buren af dat ze een oogje in het zeil houden. Want negen van de tien veroordeelde inbrekers zeggen dat ze nooit zouden inbreken in een woning waar iemand thuis is.

Waar letten inbrekers nog meer op?

  • Pakkans: Inbrekers willen niet gezien worden, dus ze willen zo snel mogelijk klaar zijn: goed hang-en sluitwerk vormen hierbij een belemmering. Ook een camera of hond schrikt af. Inbrekers kiezen het liefst voor een woning met een goede vluchtroute, zoals een achterom of steeg.
  • Afstand: Veel inbrekers blijven in hun eigen buurt.
  • Buit: duurdere huizen zijn doorgaans aantrekkelijker voor inbrekers, omdat ze verwachten dat er meer buit te halen valt.
  • Gemak: In woningen zonder preventieve beveiligingsmaatregelen is het risico op een woninginbraak acht keer groter dan in woningen die uitgebreid zijn beveiligd.
  • Sociale controle: Een hoge mate van sociale verhoudingen in de buurt verkleint de kans op woninginbraak. Een laagdrempelige manier om de sociale verhoudingen te vergroten is een digitale buurtgroep te beginnen. Sommige onderzoeken suggereren dat de algehele criminaliteit in een buurt wel met 20% daalt als er een vorm van buurtpreventie bestaat.

Woninginbraken zijn besmettelijk

Als er in een woning is ingebroken, is de kans dat een inbreker het nog een keer probeert groter. Ook woningen in de buurt lopen een hoger risico om doelwit te worden. Is er dus bij u in de buurt ingebroken, dan is het verstandig om (extra) preventieve maatregelen te nemen.

Goed om te weten

Ongeveer 43% van de inbrekers komt binnen via het raam, 36% komt binnen via de achterdeur, en 21% via de voordeur.
Harm Alarm blijft het toch zeggen: “Raampje dicht, lichtje uit, deur op slot.”

Deel dit artikel