Startbijeenkomst op donderdag 21 november in gemeentehuis. Iedereen moet mee kunnen doen in onze samenleving, ongeacht afkomst, huidskleur, leeftijd, geslacht, geloof, seksuele voorkeur of beperking. Met respect voor anderen en zonder vooroordelen. De Lochemse werkgroep Trots! In de Achterhoek zet zich hiervoor in. Net als afgelopen juni hoopt de werkgroep ook in 2025 met tal van activiteiten de diversiteit en inclusiviteit in onze gemeente te versterken. Hiervoor heeft zij wel versterking nodig! Ook al omdat het streven is om door het jaar heen activiteiten in verschillende kernen te organiseren. 

groepfoto
v.l.n.r. Peter Hintzen, Mirjam van Baalen, Renate Weijenberg en Henk Koerselman. De twee overige werkgroepleden, Daphne Draaijer en Helen Weeres, ontbreken op de foto. Foto: Arjan Gotink

Daarom is er op donderdag 21 november van 19.30 tot 21.00 uur een startbijeenkomst in het gemeentehuis. “We nodigen hiervoor iedereen uit die meer wil weten over Trots! in de Achterhoek en zelf een rol (groot of klein) wil spelen in de organisatie ervan”, zegt Renate Weijenberg. Aanmelden voor de startbijeenkomst is verplicht en kan door een mailtje te sturen naar r.weijenberg@lochem.nl.

Als aanjager Inclusie & Diversiteit bij de gemeente nam Renate begin 2024 het initiatief om Lochem te laten aanhaken bij Trots! In de Achterhoek. Dankzij haar inspanningen werd de Lochemse werkgroep gevormd. Deze bestaat op dit moment uit Peter Hintzen, Mirjam van Baalen, Henk Koerselman, Renate Weijenberg, Daphne Draaijer en Helen Weeres. Mirjam is aangesloten vanuit Stichting Welzijn Lochem, de anderen als betrokken inwoners van de gemeente. 

Gevarieerd activiteitenaanbod 

Voor wie het in juni is ontgaan, een beknopt overzicht van de die maand gehouden activiteiten: de workshop De Verwarde Man (hoe is het om een psychose te hebben?); een interculturele uitwisseling tussen leerlingen van het Staring College en jonge asielzoekers van de Paasberg; een ontmoetingsavond met etentje voor leden van de Lhbtqia+gemeenschap op ’t Gagel; een open dag van Bartiméus Lochem, de school voor kinderen met een visuele beperking, de expositie Oud Roze bij het Gemeentehuis en ‘Trots!’-bezoeken aan weekmarkten waarbij werkgroepleden het gesprek met bezoekers aangingen.  

Accepteer het anders-zijn 

Over de marktbezoeken zegt Peter Hintzen: “De vraag die ik stelde was, ken je je buren en zijn je buren anders dan jij? En zo ja, zou je dan ook met ze omgaan op de wijze waarop je dat met je naasten doet? Dus accepteer je het anders-zijn van mensen?” Volgens Daphne Draaijer waren de reacties in het algemeen positief. “We hebben ook veel complimenten gehad. Mensen gaven aan het fijn te vinden dat we hiermee bezig zijn en dat zij zichzelf ook hiervoor willen inzetten. Dat was fijn om te horen, want voor mijn gevoel brokkelt de tolerantie in ons land een beetje af.” 

‘Brede doelgroep’ 

Renate Weijenberg wil benadrukken dat de werkgroep staat voor een heel ‘brede doelgroep’. Henk Koerselman, die in Laren met zijn partner een gezinshuis runt, is sinds kort werkgroeplid. Zijn motivatie ligt vooral in het organiseren van activiteiten voor mensen met een beperking. Hij is ambassadeur Gehandicaptenzorg en de motor achter muziekfestival De Gele Olifant, dat afgelopen maart in Laren plaatsvond. Zo’n 350 mensen met een beperking genoten van optredens van onder anderen Jaman en Ronnie Tober en van workshops en spelletjes. De tweede editie staat voor november 2025 gepland.  

Positiviteit en warmte 

De Lochemse werkgroep Trots! In de Achterhoek hoopt op een grote opkomst bij de startbijeenkomst op 21 november. Renate: “In het licht van een verharde en gepolariseerde samenleving biedt Trots! in de Achterhoek juist verbinding. Ik merk dat nieuwsberichten van de afgelopen tijd mij steeds somberder maken. Ik hoop dat ons bericht positiviteit en warmte brengt en dat andere inwoners daarop aanhaken.” Wilt u de werkgroep komen versterken of heeft u behoefte aan meer informatie? Stuurt u dan een mailtje naar r.weijenberg@lochem.nl

Deel dit artikel