Het grote gevaar van een natuurbrand voor mensen is dat ze door vuur ingesloten raken en niet meer weg kunnen komen. Hopelijk maakt u nooit een natuurbrand mee, maar wat als dit u toch overkomt? Weet u wat u dan moet doen?

We geven u graag tips, maar laten we eerst even inzoomen op open vuur in de natuur.

Natuurbrand kent geen grenzen

Natuurbranden zijn grillig, moeilijk voorspelbaar en moeilijk te bestrijden. Vuur in de natuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen of via brandbare materialen op de bodem. Razendsnel is zo snel dat mensen verrast kunnen worden door het vuur en ingesloten kunnen raken.

Tips wat u moet doen bij een natuurbrand.

  1. Vlucht zo snel als mogelijk naar een openbare weg, een groot verhard terrein of indien mogelijk de bebouwde kom.
    Wanneer u niet bekend bent met de omgeving waar u bent, kan het moeilijk zijn om een van bovenstaande plaatsen te vinden. Daarom adviseren wij om altijd voorafgaand aan het bezoek van een natuurgebied een plattegrond te bekijken. Indien mogelijk maak een foto van de plattegrond, want in de natuur heeft u niet altijd bereik.
  2. Loop dwars op de brand of wind. Zo verkleint u de kans dat de brand u inhaalt.
    Een brand verspreidt zich vooral met de wind mee. In lage of open vegetatie waar de wind meer vat heeft verspreid de brand zich sneller. Dwars op de brand lopen betekent dat u niet voor de brand uitloopt en ook niet in de richting van de brand. Voorbeeld: als de brand uit het zuiden komt, loopt dan naar het oosten of westen. Ingeval van wind voelt u deze vanaf uw zijkant.
  3. Help andere mensen naar een veilige plek.
    Sommige mensen hebben hulp nodig. Niet iedereen is voldoende mobiel of heeft voldoende kennis van de gewenste handelingen. Help deze mensen.
  4. Bel 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door. Gebruik van de 112NL-app kan ook.

Wanneer u belt via de app ziet de meldkamer meteen de coördinaten van de locatie waar u bent. Dit is handig wanneer u niet precies kunt aangeven waar u in de natuur bent. De brandweer verliest kostbare tijd wanneer zij op zoek moet naar de brand.
Wanneer u de natuur ingaat kijk dan goed in de omgeving of er herkenningspunten zijn, zoals een ANWB-wegwijzer. Zo kunt u de meldkamer extra informatie (naast de coördinaten) geven waar de brand is, wat er brand en hoe deze zich ontwikkeld.

Ambassadeur van de natuur

Denkt u een verdachte situatie te zien? Help mee door foto’s of filmpjes te maken en onthoud de locatie waar u dit deed. Neem persoonskenmerken goed in u op en noteer eventueel een kenteken wanneer u de situatie niet vertrouwd.

Helpt u mee?

Tot slot, geniet van de natuur en wees extra alert in langdurig droge periodes. Helpt u mee de natuur en uzelf veilig te houden?

Deel dit artikel