Op 13 januari is de publiekscampagne ‘Vreemd of verdacht?’ van start gegaan. Dit is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie. Het is bedoeld om het bewustzijn van Nederlanders te vergroten over georganiseerde ondermijnende criminaliteit en hen actiever te betrekken bij de strijd daartegen.

Door middel van verschillende uitingen op tv en online, ontdekken mensen hoe ze signalen van criminele activiteiten kunnen herkennen en wat ze zelf kunnen doen. Zo worden buurten en wijken veiliger en sterker.

De urgentie is groot: schietpartijen, drugsafval in natuurgebieden en explosies in woonwijken. Komt het in de buurt, dan komt het dichtbij.

Zo was er in de gemeente Lochem afgelopen jaar de vondst van gedumpt drugsafval in Eefde en een drugslab in Laren.

Inwoners merken vaak als eerste dat er iets niet pluis is

Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel over het belang van de nieuwe campagne: “Criminelen geven niets om anderen, dat blijkt wel uit de drugslabs midden in woonwijken die exploderen. Inwoners merken vaak als eerste dat er iets niet pluis is in hun buurt. Zij kunnen deze situaties herkennen en misdaad uit hun buurt houden door bijvoorbeeld te melden bij politie of andere instanties.”

Signaleren van verdacht gedrag

Een eenvoudige woning met opvallend veel camerabeveiliging, een verbouwing waarbij grote ketels en tonnen naar binnen worden gesjouwd, iemand die opeens allerlei dure spullen heeft – het zijn deze voorbeelden waarop wordt ingezoomd in de drie tv-commercials. Stuk voor stuk situaties die niet vreemd, maar verdacht zijn.

Over de campagne

De campagne ‘Vreemd of verdacht?’ is de eerste onder de nieuwe koepel ‘Houd misdaad uit je buurt’, waarin politie, justitie, gemeenten en andere partijen zich hebben verenigd. Met deze campagne wordt een belangrijke stap gezet in het vergroten van de betrokkenheid van inwoners bij de strijd tegen georganiseerde, ondermijnende criminaliteit.

Op de website www.houdmisdaaduitjebuurt.nl is meer te lezen hoe u verdachte situaties kunt herkennen en wat u kunt doen om misdaad uit de buurt te houden.

Deel dit artikel