Samen ondermijning aanpakken
Als overheid kunnen we dit niet alleen. We werken hiervoor samen met verschillende partijen. Dat doen we met de politie, maar ook bijvoorbeeld de Omgevingsdienst, Waterschap Rijn en IJssel, de Belastingdienst en verschillende partijen in het buitengebied. Ook aan inwoners en ondernemers van de gemeente vragen we om mee te kijken naar verdachte situaties.
Bedrijventerreinen
De gemeenten Lochem, Brummen, Voorst, Zutphen slaan samen met Meld Misdaad Anoniem (M) de handen ineen om criminaliteit op bedrijventerreinen te bestrijden. Leegstaande panden en kwetsbare bedrijven kunnen een doelwit zijn van criminelen, met ernstige gevolgen voor de veiligheid van werknemers en ondernemers.
Signalen herkennen
Ziet u een leegstaande schuur in het buitengebied waar veel auto’s/busjes af en aan rijden? Of een leegstaande boerderij waar in de avond/nacht toch licht brandt? Veel verkeer in een bosgebied?
Dat zou kunnen duiden op criminele activiteiten. Deze signalen kunt u melden op verschillende manieren.
Meld Misdaad Anoniem
Meld Misdaad Anoniem (M) speelt een belangrijke rol in deze aanpak. Jaarlijks worden 20.000 meldingen door M doorgestuurd naar de politie en andere partners. Daarmee worden dagelijks zaken opgelost. Meld Misdaad Anoniem is geen onderdeel van de politie, het meldpunt werkt onafhankelijk. Via M kunt u 24 uur per dag geheel anoniem melden via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.
Bij Meld Misdaad Anoniem ben je altijd anoniem:
- Je telefoonnummer of IP-adres is niet te zien;
- M neemt geen gesprekken op;
- M noteert geen naam, adres en andere persoonlijke gegevens van de melder.
Melden loont. Altijd!
Er zijn meer manieren om verdachte situaties te melden.
- Levensbedreigende situatie of heterdaad: bel 112
- Wel politie, geen spoed: 0900-8844 of www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen
- Meldpunt gemeente Lochem: meldpuntondermijning@lochem.nl
Met uitzondering van 112 wordt na een melding over verdachte situaties altijd eerst onderzoek gedaan.