Nog voldoende ruimte voor verbetering. De inwoners van de gemeente Lochem zijn goed bezig met het scheiden van hun afval. Ook is er nog ruimte voor verbetering; met name van PMD-afval. Dit blijkt uit het landelijke rapport van de afvalbranchevereniging NVRD over 2023.

Lochem heeft als doel om het restafval te verlagen tot 100 kg per inwoner en om een scheidingspercentage te bereiken van 75% in 2025. Restafval is het deel van het huishoudelijk afval dat niet meer gescheiden kan worden voor hergebruik of recycling.

In 2023 werd per inwoner gemiddeld 85 kilo restafval ingezameld en 33 kilo PMD. PMD-bestaat uit verpakkingen van plastic, metalen en drankenkartons.

Gunstig voor portemonnee en milieu

Inwoners scheidden hun afval net iets beter dan inwoners van vergelijkbare gemeenten, waardoor het beter te recyclen is. Dat is gunstig voor de portemonnee. Want hoe meer of hoe vaker restafval wordt aangeboden, hoe meer een huishouden betaalt.

Het is ook goed voor het milieu. Van het huishoudelijk afval was in 2023 66% te recyclen. Hierdoor werd per inwoner 94 kilo minder schadelijke CO2 uitgestoten dan het jaar ervoor. CO2 komt vrij bij verbranding van restafval. Hoe minder herbruikbare stoffen in restafval zitten en verbrand worden, hoe beter dat is voor een duurzame toekomst.

De kosten voor afvalbeheer in Lochem zijn €180 per huishouden. Dat is ruim onder het gemiddelde van €203 in andere gemeenten. Dit laat zien dat Lochem kostenbewust werkt aan afvalbeheer.

Reactie wethouder

Wethouder Ria Leliveld is blij met de resultaten: “In onze gemeente scheiden inwoners het afval steeds beter. Dat is een compliment waard. Wel zien we dat in PMD nog te veel restafval zit. Als dat gebeurt, wordt het PMD-afval afgekeurd en alsnog verbrand. Dat is jammer en het leidt ook tot hogere kosten. Daarom starten we binnenkort samen met Circulus het project Schone Stromen. Wat kan wel en niet bij het PMD-afval? Want PMD-afval scheiden en afkeuring voorkomen, is in het belang van ons allemaal. “

Steeds beter

Dankzij inwoners en inzamelaars is het percentage van afvalscheiding in alle 9 ‘Circulus-gemeenten’ hoger dan in 2022. Inzamelaar Circulus ziet wel mogelijkheden om de kwaliteit van de ingezamelde afvalstromen verder te verbeteren. Dan gaat het bijvoorbeeld om papier, textiel, PMD en groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Tips vindt u op www.circulus.nl/lochem/wat-hoort-waar/ en in de app van Circulus.

Ruimte voor verbetering

De cijfers laten onder meer zien dat het aantal kilo’s restafval landelijk en ook in onze regio is gegroeid. Dit komt doordat de verwerkers van PMD-afval strengere eisen stellen aan de kwaliteit. Afgekeurd PMD-afval moet dan helaas worden verbrand. Samen moeten we nog iets meer ons best doen. Ook educatie en voorlichting krijgen in 2025 nog meer aandacht.

Deel dit artikel