Half maart startte deze actie met een flyeractie op verschillende industrieterreinen van de vier gemeenten. Toezichthouders van de gemeenten gingen samen met agenten diverse bedrijven langs. Door in gesprek te gaan met ondernemers willen politie en gemeenten meer bewustwording creëren voor het thema ondermijning. Ook stimuleren we op deze manier het melden van verdachte situaties of criminele activiteiten. Ondernemers en werknemers werden geattendeerd op de gevaren van ondermijning op industrieterreinen. Al met al was het een zeer geslaagde actiedag. Politieagenten en toezichthouders uit de vier gemeenten hebben nauw met elkaar samengewerkt.
Risico’s van een verdacht bedrijf op een bedrijventerrein
Criminelen huren bedrijfspanden voor hun activiteiten om zelf uit het zicht van politie en justitie te blijven. Bent u ondernemer of werknemer op een bedrijventerrein en ziet u verdachte situaties bij een onderneming bij u in de buurt? Dat betekent verschillende risico’s:
- Waardedaling van het bedrijventerrein;
- Imagoschade van het bedrijventerrein;
- Risico op ontploffing, brand, instorting, kortsluiting of waterschade;
- Ongewenste en/of verdachte bezoekers op het terrein, die bij aanspreken intimiderend kunnen zijn.
Herkennen van signalen
- Veel activiteiten en bedrijvigheid in de avonduren;
- Overmatige beveiliging van een pand met camera’s;
- Veel aanwezige vaten of jerrycans;
- De productieplaats is goed afgeschermd en naar binnenkijken is onmogelijk gemaakt;
- U ruikt een vreemde geur bij een pand, zoals aceton, ammoniak, anijs of amandel.
Melden loont. Altijd!
Er zijn meer manieren om verdachte situaties te melden.
- Levensbedreigende situatie of heterdaad: bel 112
- Wel politie, geen spoed: 0900-8844 of www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen
- Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl
- Meldpunt gemeente Lochem: meldpuntondermijning@lochem.nl
Met uitzondering van 112 wordt na een melding van verdachte situaties altijd eerst onderzoek gedaan.
Resultaten Meld Misdaad Anoniem 2024
M heeft in maart de jaarcijfers over 2024 bekend gemaakt. Er werden meer meldingen gedaan. Het aantal meldingen over vuurwapens verdubbelde naar 531 tips. Meldingen over geweld stegen met 25%. Vooral mishandeling (492 meldingen, +38%), vernieling (113 meldingen, +49%) en dierenmishandeling (707 meldingen, +30%) vallen op. Dierenmishandeling kan ook wijzen op andere problemen zoals geweld tegen mensen.
Echte helden melden
Vorig jaar werden 3.372 verdachten opgespoord en 756 wapens van straat gehaald, door meldingen bij M. Ook werden gestolen goederen teruggevonden, zoals een frietkraam in Bergen en boten in Den Helder. M.-tips hielpen bij veroordelingen. Vijf mensen kregen tot vier jaar cel voor bankhelpdeskfraude. Vijf anderen kregen 24-28 maanden cel voor een amfetaminelab in Hengelo. Twee mannen kregen 4-4,5 jaar cel voor een drugslab in Oldebroek en moeten bijna 97.000 euro terugbetalen. Een man kreeg 4,5 jaar cel voor witwassen van bitcoins en drugshandel via het darkweb. Hij kon geen verklaring geven voor 613.000 euro aan bitcoins op zijn account.
Lees meer op: www.meldmisdaadanoniem.nl/opgeloste-zaken/2025/03/11/verharding-zichtbaar-in-anonieme-tips