Voor dit nieuwe plan is een startnotitie geschreven. Hierin staat wat de uitgangspunten zijn voor het maken van een bouwplan, hoe het plan voor woningbouw tot stand komt en hoe we omwonenden en belanghebbenden hierbij betrekken. De gemeenteraad wordt gevraagd deze startnotitie vast te stellen.
Samenspraak met de buurt
Nadat de startnotitie is vastgesteld worden de buurt en belanghebbenden uitgenodigd om mee te denken over de invulling van de locatie. Daarnaast kunnen zij aandachtspunten meegeven voor het stedenbouwkundig plan. Zodra de raad de startnotitie behandelt vermelden we dat in Gemeentenieuws en op www.lochem.nl.
Behoefte aan meer woningen
De gemeente wil in de periode tot 2030 ruim 1300 woningen bouwen, verdeeld over de kernen in de gemeente. In Gorssel is grote behoefte aan betaalbare woningen. Met de woningbouw in Gorssel-Noordoost spelen we in op deze behoefte door sociale huurwoningen, goedkope woningen en betaalbare woningen te bouwen. Het gaat in totaal om ongeveer 220 tot 250 woningen in de periode tot 2040. Gemeente Lochem wil in deze periode groeien naar 40.000 inwoners. Hierover leest u meer in de Omgevingsvisie Lochem 2040.
Voorkeursrecht gemeente
De locatie Gorssel Noordoost is als woningbouwlocatie opgenomen in de kernvisie Wonen Gorssel. De gemeente is nu eigenaar van een klein deel van het gebied. Om controle te houden over de ontwikkeling in en van dit gebied, heeft de gemeente eerder voorkeursrechten gevestigd. Dit betekent dat grondeigenaren, wanneer zij hun grond willen verkopen, deze eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Zo kan de gemeente sturen op de ontwikkeling en zorgen dat de plannen aansluiten bij de behoefte aan woningen in de gemeente.