In Lochem zijn verschillende groene vrijwilligersgroepen en vraagbaken voor biodiversiteit. Zij helpen ons om de gemeente groener en biodiverser te maken en te houden. Bij de groene vrijwilligersgroepen kunt u terecht voor uiteenlopende onderwerpen over groen, natuur en landschap, bijvoorbeeld: vogels of vleermuizen, of bomen of landschapsonderhoud. Maak kennis met de vrijwilligers van IVN Natuurtuin!

foto van 3 vrijwilligers in een bos
IVN Natuurtuin vierde onlangs haar 40-jarig jubileum. Op 25 mei overhandigde wethouder Marja Eggink de natuurtuin als cadeau een nieuw poorthek. Op de foto: Karen Groeneveld en Gerard Doornbos van IVN Natuurtuin en wethouder Marja Eggink

Wie zijn jullie?

Karen Groeneveld: “Wij zijn een groep mensen die samen de natuurtuin in Lochem onderhouden. Samen bedenken we de vormgeving en onderhouden we het terrein. We zijn een onderdeel van IVN Noord-Midden Achterhoek. Ons motto is om jong en oud te laten beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. In de natuurtuin is daar alle ruimte voor. Het IVN organiseert wandelingen en lezingen. We hebben allerlei werkgroepen en geven daarmee heel veel mensen een kans om meer te leren over de natuur om ons heen.”

Wat doen jullie?

“De natuurtuinwerkgroep is een van de werkgroepen van IVN Noord-Midden Achterhoek. Ze werken vaak samen met scholen, met de groep landschapsbeheer en met andere werkgroepen van het IVN. Onze tuin wordt ingezet in allerlei bijzondere activiteiten, van midzomeravond tot oogstfeest. We leveren ook een bijdrage aan andere IVN-activiteiten.

We hebben regelmatig scholen op bezoek. Een terugkerende activiteit is de modderdag, een ontzettend leuke dag waarin kinderen heerlijk vies mogen worden.”

Hoe ontwikkelt de tuin zich?

“De tuin bestaat nu 40 jaar en krijgt steeds meer vorm. Niet alleen zijn onze struiken en bomen meer volgroeid. Ook de biodiversiteit in de tuin is enorm toegenomen.”

Hoe gaan jullie verder?

“De natuurtuin blijft belangrijk voor veel activiteiten, en onze tuin groeit verder. Ze biedt plaats aan veel kruiden, groenten en oude fruitrassen. Daarnaast is er veel ruimte voor natuur en wordt ook het element om grondwater in werking te zien verder ontwikkeld.”

Hoe is jullie relatie met de gemeente en met omwonenden?

“Wij hebben een goede relatie met de gemeente en met de omwonenden. De grond voor de tuin hebben we van de gemeente in bruikleen gekregen, en omwonenden komen regelmatig een ommetje maken.”

Hebben jullie nog vrijwiligers nodig?

In onze tuin is altijd ruimte voor nieuwe meewerkers, maar ook in de andere werkgroepen en het bestuur is nog plaats voor nieuwe vrijwilligers. Wilt u zich aanmelden, neem dan contact op met:

Nieuwsgierig geworden naar de verschillende groepen in het groene vrijwilligersnetwerk?

Lees dan verder op www.lochem.nl – natuur en klimaat – groene vrijwilligersgroepen.

Deel dit artikel