In Lochem zijn verschillende groene vrijwilligersgroepen en vraagbaken voor biodiversiteit. Zij helpen ons om de gemeente groener en biodiverser te maken en te houden. Bij de groene vrijwilligersgroepen kunt u terecht voor uiteenlopende onderwerpen over groen, natuur en landschap, bijvoorbeeld: vogels of vleermuizen, of bomen of landschapsonderhoud. Maak kennis met de Gorsselse Duizendknoop Brigade!

vrijwilligers aan het werk aan de kant van de weg
De vrijwilligers van de Gorsselse Duizendknoop Brigade in actie.

Wie zijn jullie?

De Gorsselse Duizendknoop Brigade is een inwonersinitiatief in Gorssel. Wij zijn gestart in 2023 en zijn een fijne groep van ruim 20 vrijwilligers. Wij bestrijden de Japanse duizendknoop. Deze plant hoort hier niet van nature thuis en kan schadelijk zijn voor de natuur; het is een invasieve exoot. Wij graven de duizendknoop met wortel en al uit. Wij doen dit op de grond van de gemeente. Daar waar de duizendknoop over de grens is gegroeid op grond van particulieren vragen wij hun medewerking. Dit is belangrijk voor een goed resultaat.

Met wie werken jullie samen?

De Gorsselse Duizendknoop Brigade is een inwonersinitiatief in partnerschap met de gemeente en Circulus. Het gereedschap lenen wij van Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Hoe is de samenwerking met de gemeente/Circulus?

De gemeente en Circulus staan pal achter onze aanpak. Het is een win-win situatie. De gemeente en Circulus zorgen voor het beheer van de Japanse duizendknoop. Het inwonersinitiatief maakt het mogelijk verder te komen: wij bestrijden daadwerkelijk de exoot. De gemeente en Circulus maken deze bestrijding mogelijk. De gemeente geeft toestemming om op haar grond te werken. En draagt financieel bij aan de kosten voor gereedschap. Circulus zorgt de registratie van de locaties en voor de afvoer van het afval.

Hoe gaat het met het terugdringen van de duizendknoop?

Daar is nog niet veel over te zeggen. Het verwijderen van de duizendknoop duurt gemiddeld drie á vier jaar. We zijn nog maar één jaar bezig. De bestrijding is een zaak van lange adem, maar de aanhouder wint. En vorig jaar was wel een heel goed jaar. Dat stemt hoopvol.

Hoe gaan jullie verder?

De duizendknoop is het beste te bestrijden van april tot november. Vorig jaar gingen wij elke zaterdagochtend met een groep van ongeveer twaalf personen aan de slag. Dat gaan wij dit jaar ook doen. Wij zijn in één wijk begonnen. Nu gaan wij met een tweede groep ook in een andere wijk beginnen. Ook in Eefde gaat nu een groep starten.

Hebben jullie hulp nodig van inwoners?

Belangrijk is dat steeds meer mensen de Japanse duizendknoop gaan herkennen en een melding doen bij Circulus als ze de exoot in het openbare gebied hebben zien groeien. Actief zijn met de Gorsselse Duizendknoop Brigade is behalve nuttig ook heel gezellig. Tijdens de arbeid en bij de koffie is het goed kletsen. Een goede mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen! Verder zijn er uiteraard nieuwe vrijwilligers welkom bij de Gorsselse Duizendknoop Brigade. Zeker dit jaar omdat wij op nieuwe locaties gaan beginnen.

Heeft u interesse?

Heeft u na het lezen van dit interview interesse om ook de handen uit de mouwen te steken samen met de Duizendknoop brigade, stuur dan een bericht naar antjefrankheezen@gmail.com. Meer informatie vind u op de pagina netwerk groene vrijwilligers en de vraagbaken biodiversiteit.

Deel dit artikel