Het programma is een uitwerking van de omgevingsvisie. Het wordt een programma onder de Omgevingswet. Dat betekent dat het programma een vertaling is van de omgevingsvisie naar concrete doelen en uitgangspunten voor een specifieke opgave of een specifiek gebied. Keuzes die in het programma gemaakt worden, raken veel inwoners en betrokkenen in het buitengebied. Daarom beschrijft de startnotitie ook een zorgvuldig participatieproces.
Inhoudelijke keuzes
De startnotitie beschrijft waar het programma vitaal buitengebied Lochem zich inhoudelijk op zal richten. Leidende principes zijn bijvoorbeeld dat water en bodem sturend zijn, het karakteristieke landschap behouden dient te blijven en dat er ruimte moet zijn voor economische activiteit. Deze principes worden gebruikt om keuzes te maken over opgaven die voor het Lochemse buitengebied spelen. Deze opgaven zijn er op het gebied van landbouw, recreatie, natuur & landschap, landgoederen, water & klimaatadaptatie en energie. In de startnotitie staan per opgave keuzes die in het programma zullen worden gemaakt.
Hoe programma tot stand komt
De startnotitie beschrijft ook hoe het programma tot stand zal komen. Participatie is hierin belangrijk en de aanpak wordt de komende tijd voorbereid. Op dit moment is benoemd dat inwoners en andere belanghebbenden worden betrokken bij de te maken keuzes. Dat kan zowel via online vormen als via bijeenkomsten. Ook wordt de gemeenteraad op verschillende momenten geraadpleegd. Uiteindelijk is de planning dat het college in 2026 het programma vitaal buitengebied vaststelt.
Besluitvorming in gemeenteraad
Het college stelde de startnotitie programma vitaal buitengebied vast en legt het ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Zodra duidelijk is wanneer de gemeenteraad de startnotitie behandelt, is dit te zien op de raadsagenda. De raadsagenda vindt u op www.lochem.nl/politiekeavond en in Gemeentenieuws in de Berkelbode.