Burgemeester Van 't Erve heette namens de gemeente Lochem een groot gezelschap van betrokken bedrijven, wetenschappers, technici en adviseurs welkom. “We zien in Lochem het resultaat van een prachtige, technische innovatie. Elke innovatie begint bij mensen met een idee. En wat ben ik als burgemeester trots en blij dat we hier inwoners hebben die hun idee verder weten te brengen dan de keukentafel.”
Alternatief voor aardgas
Nederland gaat geleidelijk van het aardgas af. Leden van de Lochemse Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord (BBSB) wilden onderzoeken of ze hun monumentale huizen geschikt konden maken voor waterstofgas, in plaats van aardgas. In 2018 klopten ze aan bij energiecoöperatie LochemEnergie voor hulp. Netbeheerder Alliander had oren naar het idee. Er liggen veel leidingen in de grond, waar het aardgas nu doorheen gaat. Alliander wil weten of dit bestaande aardgasnet geschikt is voor transport van waterstofgas. Eind vorig jaar werd het eerste huis in Berkeloord via het bestaande leidingnetwerk aangesloten op waterstofgas. Een wereldprimeur.
Waterstofhuis
Het college wil dit soort vernieuwingen steunen. Wethouders Marja Eggink (Ruimtelijke Ontwikkeling) en Lex de Goede (Klimaat en Energie) bezochten met medewerkers het ‘waterstofhuis’ (Hydrogen Experience Centre) in Apeldoorn. Hier leren vakmensen hoe ze bestaande woonhuizen geschikt kunnen maken voor waterstofgas. Het opleidingscentrum is gebouwd in voorbereiding op de proef in Lochem.
Opleiding en werk
Wethouder Lex de Goede: “Het is heel mooi dat er dichtbij in Apeldoorn een demowoning en opleidingslocatie zijn. Hier kunnen vakmensen leren en experimenteren voor de toekomst. Dit is nodig om in de toekomst op grotere schaal waterstofgas te kunnen toepassen”. “Dit soort nieuwe technologieën bieden ook nieuwe kansen voor opleiding en werk,” vult wethouder Marja Eggink aan. “Dat biedt mooie kansen voor onze inwoners.”