Wethouders Marja Eggink en Lex de Goede bezochten woensdag 3 juli de eerste werkende mono-mestvergister in de gemeente Lochem. Deze staat op het erf van melkveebedrijf Dinkelman in Nettelhorst. Het bijzondere van de combinatie van installaties is dat deze niet alleen energie (elektriciteit en warmte) opwekt, maar ook de uitstoot van stikstof en methaan verminderd.

groepsfoto voor de vergister
Van rechts naar links: Marja Eggink, Lex de Goede, Marc Mobach, Quido Hoitink en Edwin Dinkelman op het erf van melkveebedrijf Dinkelman in Nettelhorst.

Een mono-mestvergister zet met een natuurlijk proces verse stalmest om in biogas. De mest is afkomstig van 230 melkkoeien die in een aangepaste stal met een innovatieve vloer staan. Twee keer per dag wordt de mest in de mono-mestvergister ververst door mest uit de stal. Het biogas dat in de mono-mestvergister ontstaat gaat naar twee motoren met een warmtekrachtkoppeling die elektriciteit en warmte opwekken. Een deel van de elektriciteit gebruikt het bedrijf zelf, het andere deel leveren ze terug aan het net.

Stikstofstripper

De opgevangen warmte gaat deels terug naar de mono-mestvergister om deze op de juiste temperatuur te houden. Het restant van de warmte gaat naar een stikstofstripper. Deze verwarmd de mest uit de mono-mestvergister tot ongeveer 75 graden om de stikstof verwijderen en af te vangen. Helaas mag het bedrijf door regelgeving de gewonnen stikstof nog niet op het eigen land uitrijden.

Door de aanpassing van de stal en de inzet van de stikstofstripper hoopt het bedrijf tenminste 50% minder stikstof en methaan uit te stoten. Met een uitgebreid meetnet wordt het komende jaar de werkelijke uitstoot gemeten. De boer heeft er alle vertrouwen in dat ze het doel halen.

Deel dit artikel