Het klimaat verandert en daar willen we wat aan doen. Om samen aan hetzelfde doel te werken, zijn er verschillende documenten geschreven. Zowel op landelijk niveau, als bij de provincie en de gemeente. Hieronder staan deze op een rijtje.
Coalitieakkoord
Ook in het coalitieakkoord 2022-2026 hebben we doelen opgenomen met betrekking tot het klimaat. Net zoals in het klimaatakkoord, streven wij naar klimaatneutraal in 2050. We zetten ons actief in om dit eerder te halen, maar gaan uit van datgene wat haalbaar is. Ons college ziet veel kansen in de samenwerking tussen inwoners. Een voorbeeld hiervan zijn de Buurt Energie Strategieën.
Lees hier het hele
Buurtaanpak voor lokale energie initiatieven
Energieneutraal in 2030 betekent dat we evenveel energie gaan opwekken en besparen als we verbruiken. Dit vergt gezamenlijke inspanning van inwoners, bedrijven en de gemeente. De gemeente ondersteunt daarom buurten die samen werk willen maken van energie besparen en (grootschalig) opwekken. De gemeente wil met de buurtaanpak lokale kennis en energie stimuleren om te komen tot een goed plan. Voor het organiseren van de buurtaanpak werken we samen met lokale partners als dorpsraden, belangengroepen en LochemEnergie. De buurtaanpak gaat uit van een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid en betrokkenheid.
Uitvoeringsprogramma
Met het uitvoeringsprogramma Klimaat & Energie de gemeente een nieuwe stap naar een klimaatneutraal 2050 (pdf, 3.151 KB) . Het beschrijft diverse maatregelen waar de gemeente en diverse partijen aan (gaan) werken. Zoals het besparen van energie in woningen, energiezuinig rijden, hergebruik van afval, opwekken van duurzame energie en innovatie in de landbouw en industrie.
Gelders Klimaatplan & Gelders Energieakkoord
In Gelderland is er ook op provinciaal niveau naar duurzaamheidsdoelen gekeken. Gelderland streeft naar 55% minder broeikasgassen in 2030 binnen de provincie. In 2050 wilt de provincie neutraal zijn. Om dit te bereiken heeft de provincie een klimaatplan geschreven. Hierin staat geschreven hoe Gelderland van plan is deze doelen te halen. Lees hierover meer in het Gelders Klimaatplan.
Daarnaast is er binnen Gelderland een samenwerkingsverband waar veel partijen bij zijn aangesloten. Dit heet het Gelders Energieakkoord. Doel van dit samenwerkingsverband is om over de grenzen van een tuin, gemeente of politieke beweging heen te kijken. Samen elkaar inspireren, helpen en versterken. Om zo stappen vooruit te zetten. Lees hierover meer op de website Gelders Energieakkoord.
Klimaatakkoord
Om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland te verminderen, is er het Klimaatakkoord. Hierin staan maatregelen en afspraken tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. De landelijke overheid heeft 49% minder broeikasgassen als doel gesteld. Het klimaatakkoord gaat niet alleen over duurzame energie of aardgasvrij wonen en leven. Ook voor de landbouw en mobiliteit zijn er doelen en afspraken.
Meer weten? Kijk dan op de website van het klimaatakkoord.