Als een verhuurder of verhuurbemiddelaar van uw woning zich niet aan de algemene regels van de Wet goed verhuurderschap (website Volkshuisvesting Nederland) houdt, dan kunt dit bij de gemeente melden. Samen met u kijken we hoe we u verder kunnen helpen.

De regels van de Wet goed verhuurderschap zijn bedoeld om discriminatie, intimidatie en onredelijke verhuurvoorwaarden tegen te gaan. Als u het idee heeft dat uw verhuurder of verhuurbemiddelaar zich daar schuldig aan maakt dan kunt u een melding daarvan doen.

Ook geldt de Wet betaalbare huur (website Volkshuisvesting Nederland). De overheid wil met deze wet  het huren van woonruimte weer betaalbaar maken. Zij wil dat verhuurders een huur vragen die past bij de kwaliteit van de woning. Voor elke woonruimte kan het aantal punten bepaald worden volgens het woningwaarderingsstelsel. Het aantal punten bepaalt de maximale huurprijs die gevraagd mag worden. Deze wet beschermt huurders beter tegen te hoge huren. Vanaf 1 januari 2025 kunt u het bij de gemeente melden als een verhuurder zich niet aan Wet betaalbare huur houdt. 

Melding doen

U kunt uw melding direct via e-mail aan ons doorgeven (tip: gebruik hiervoor de onderstaande knop). Vermeld in de melding uw naam, adres, telefoonnummer en een omschrijving van uw melding. Zodra wij uw melding in behandeling hebben genomen, nemen wij contact met u op. Heeft u nog vragen over dit onderwerp dan kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente.

Is mijn huur te duur?

U kunt dat nagaan op de pagina Bereken de maximale huurprijs (website huurcommissie.nl) of op de pagina Is mijn huur te duur (website Volkshuisvesting Nederland). Op deze pagina staat ook een video van 1 minuut die het eenvoudig uitlegt.

Rol van de gemeente in de Wbh

De gemeente heeft in de Wbh een toezichthoudende taak gekregen.  Wanneer u meer betaalt dan de maximale huurprijs die hoort bij het puntenaantal van de woning of de kamer praat dan eerst met uw verhuurder. Komt u er samen niet uit vraag dan bij de Huurcommissie om een huurverlaging. Of, u kunt dit bij ons aangeven. Gebruikt u daarvoor ons meldpunt.  Er wordt dan met u contact opgenomen. Wij bespreken met u hoe wij u kunnen helpen en/of beoordelen of er handhavend moet worden opgetreden.

Discriminatie melden

Ook kunt u rechtstreeks een melding doen van discriminatie. Dit kan via  discriminatie.nl .

Discriminatie.nl is vanaf 1 januari 2024 het meldpunt voor discriminatie van Art.1NOG en de andere anti discriminatievoorzieningen in Nederland. Ondersteuning door Discriminatie.nl is kosteloos. Ook zij helpen u graag verder.

Overzicht van ontvangen meldingen

U kunt een overzicht inzien van ontvangen meldingen op de website open.lochem.nl.