Collegetour: De hele bestuursperiode in gesprek
In 2022 startten burgemeester en wethouders met de collegetour. Ze luisterden naar mensen uit de gemeente Lochem en verwerkten de opbrengst van de gesprekken in het collegeprogramma. Het college gaat de hele bestuursperiode (2022-2026) door met de gesprekken in de samenleving.
Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: ”Als college werken we voor al onze inwoners, verenigingen en bedrijven. Daarom willen we luisteren naar ideeën en horen wat mensen bezighoudt.”
Aandacht voor mooie initiatieven, organisaties en mensen
Het college neemt deel aan activiteiten, laat zich rondleiden of steekt de handen uit de mouwen tijdens een vrijwilligerswerkdag. De vorm van de activiteiten en bezoeken is vrij. Het college sluit zoveel mogelijk aan bij natuurlijke momenten. Denk aan: NLdoet of de dag van de ondernemer.
Kan het college ook bij mijn organisatie, evenement of bij mij in de straat langskomen?
Leuke vraag! Neem contact op met Marit Ligtenberg-ten Hove via e-mail m.ligtenberg@lochem.nl of telefoon 0573-289114. Zij stemt het programma af met de collegeleden en denkt mee over de planning.
FotogalerijIn een fotogalerij hieronder kunt u zien waar het college zoal in gesprek is geweest. |
19 november 2024: Zorggroep Sint Maarten
Lees meer over het bezoek van het college aan Zorggroep Sint Maarten
Het college legde dit bezoek af om gevoel te krijgen bij wat het in deze tijd betekent om zorg nodig te hebben én zorg te verlenen. Wat betekent het voor inwoners en zorgmedewerkers? Voor welke uitdagingen staan zij? Wat vraagt dat van de gemeente?
We zagen een organisatie die inspeelt op de veranderde vraag als het gaat om langer thuiswonenden. Dat doen ze onder andere door naast het verlenen van zorg thuis ook de mogelijkheid bieden om elkaar te ontmoeten in ’t Ruempol. Deze ontmoeting met een invulling van de dag maken ze mogelijk voor groepen mensen die licht dementerend zijn waardoor ze niet meer zelfstandig activiteiten kunnen ondernemen.
De organisatie zoekt ook naar mogelijkheden om met minder personeel de zorg te leveren die nodig is. Ook hier wordt gezocht naar een manier om de rol van de omgeving te vergroten en te versterken ook als mensen bij hen komen wonen.
Ten slotte kreeg het college een inkijk in het bouwproces aan de Bosweg. Dit pand wordt gebouwd in lijn met hun visie.
Andere manier van werken
Bij locatie Gudula in Lochem werd het college uitgebreid geïnformeerd over verschillende onderdelen: nieuwbouw, vergrijzing, veranderende zorgbehoefte van cliënten en de andere kijk op het verlenen van zorg. Om dat te kunnen bieden ligt er een grote uitdaging voor deze en andere zorgorganisaties.
Wethouder Wendy Goodin: “Er zijn steeds meer (kwetsbare) ouderen en minder zorgmedewerkers. Daardoor is een andere manier van werken nodig. Bij onder andere Zorggroep Sint Maarten kijken medewerkers steeds meer naar wat bewoners nog wél kunnen en bouwen daarop verder. Daar hebben mantelzorgers en familieleden een belangrijke rol bij. Deze nieuwe manier van werken is een grote uitdaging, voor de mensen die het betreft, voor de zorg en dus ook voor de zorgorganisaties. Het is goed dat we hier over met elkaar in gesprek blijven.”